Ben je een fervent voorvechter van duurzaamheid? Wist je dat je ook op het gebied van naaien een bijdrage kunt leveren? Gooi afgedankte kledingstukken niet meteen weg. Zijn het beddengoed en de handdoeken versleten? Je kunt er nog leuke dingen van maken. Met een beetje creativiteit geef je deze stofjes een nieuwe bestemming. Als je je dan ook nog verdiept in het thema ‘zero waste’, ontdek je al snel dat er allerlei objecten zijn waarmee je op een simpele manier een bijdrage aan het milieu kunt leveren. Ook met alledaagse voorwerpen. Onze suggesties: gebruik stukjes stof om theezakjes te maken, oude gordijnen om groente- en fruitnetten te maken, een afgedankt tafelzeil om een lunchzak te naaien, badstof handdoeken om je dweil te vervangen of om praktische make-uppads te maken. In het nieuwe nummer geven wij veel informatie over Zero Waste en 15 naai-projecten rondom dit thema. Dit mag je dus echt niet missen!

 

Herbruikbare deksels en stoffen theezakjes

Les couvercles écologiques et les sachets de thé - burda créatif zéro déchet

Foto links: Vanaf nu heb je geen aluminium of plastic folie meer nodig! Maak van tafelzeil deze herbruikbare deksels voor schalen. Met het ingeregen elastiek blijft het deksel prima zitten. Na gebruik schoonmaken en weer opnieuw gebruiken. Foto rechts: Koop losse thee en stop de gewenste hoeveelheid in de stoffen zakjes. Je kunt ook je eigen mix maken...

 

Broodzakken van stof en handige netjes voor groente en fruit


Les sacs à pain et les filets à fruits et légumes - burda créatif zéro déchet

Foto links: Koop je brood en broodjes bij de bakker? Neem stoffen zakken mee en vraag of de bakker het brood en broodjes hierin kan doen. Zo bespaar je heel wat papieren zakken! En het brood kan prima in de stoffen zakken bewaard worden. Foto rechts: Wat je met het brood kunt doen, geldt ook voor groente en fruit. Belangrijk: maak deze zakken van transparante stoffen!

 

Praktische lunchzakken en hoesjes voor flessen


Les lunch bags et les housses de bouteilles - burda créatif zéro déchet

 

Foto links: Neem je al sinds vele jaren een broodtrommeltje mee? Ons alternatief: een handige lunchzak (in twee maten). Probeer het eens uit! Foto rechts: Vanaf nu geen plastic flesjes meer, maar een glazen fles. En om ervoor te zorgen dat deze niet kapot kan gaan, maak je een van deze hoezen met hengsel. Extra effect: warme drankjes blijven langer warm, koude drankjes langer koud!

 

Stoffen keukendoekjes op de rol en aan de haak

Les essuie-tout et les chiffons - burda créatif zéro déchet

 

Foto links: De keukenrol is vandaag de dag niet meer uit de keuken weg te denken. Als je het optelt, zijn er per week heel wat papieren rollen nodig. Ons ideetje: vervang de papieren doekjes door stoffen doekjes die precies dezelfde functie vervullen. Na gebruik in de wasmachine wassen. Foto rechts: Op deze manier kun je ook de gekochte vaatdoektjes vervangen door versies van afgedankte T-shirts en theedoeken.

 

Herbruikbare make-uppads en opbergzakjes voor zeep

Les disques démaquillants et les rangements à savons solides - burda créatif zéro déchet

 

Foto links: Heb je er altijd al een hekel aan gehad dat er dagelijks enkele pads in het afvalemmertje verdwijnen? Met onze badstof pads voorkom je dit, want de gebruikte pads worden in de wasmachine gewassen en kunnen dus weer gebruikt worden. Foto rechts: Ga je regelmatig op reis? Met dit ideetje voorkom je extra plastic zakjes nodig te hebben. In de kleine tasjes kun je zeep, flacons en dergelijke prima bewaren.

Het nieuwe nummer van Burda creatief nr. 6 ligt nu in de winkel!